Slik kickstarter du boligsparingen

Er du klar for første steg mot din første bolig?

Å spare til sin første bolig kan virke overveldende, men med riktig strategi og gode sparevaner kan drømmen om egen bolig bli en realitet. Her får du noen enkle og effektive tips for å kickstarte boligsparingen din.

Husk også at du når som helst kan ta en uforpliktende samtale med banken for å få skreddersydde råd tilpasset din økonomiske situasjon 💡


Hva er egenkapital?

Egenkapital er verdier i form av penger eller eiendom som du selv eier og som kan dekke en prosentvis andel av verdien på boligen du ønsker å kjøpe. I Norge kreves det at du har 15 % egenkapital for å få boliglån. Du kan nemlig ikke låne hele kjøpesummen på en bolig, noe må du ha spart opp selv.

Hvor mye egenkapital trenger jeg?

I Norge kreves det at du har 15 % egenkapital for å få boliglån. Dette betyr at hvis du skal kjøpe en bolig til 2.000.000 kroner, må du ha 300.000 kroner i egenkapital. For en bolig til 3.000.000 kroner trenger du 450.000 kroner, og for 4.000.000 kroner trenger du 600.000 kroner. I tillegg kommer dokumentavgiften på 2,5 % av kjøpesummen.

 

Start tidlig og vær disiplinert

Å etablere gode sparevaner er nøkkelen til å lykkes med boligsparingen. Sett opp konkrete sparemål basert på hvilken type bolig du ønsker å kjøpe og hvor mye du trenger i egenkapital. Opprett fast sparing i nettbanken, gjerne samtidig som du får lønn, slik at sparingen går automatisk.

 

Lag et budsjett

Et godt budsjett gir deg oversikt over dine månedlige utgifter og inntekter. Se hvor du kan kutte kostnader – kanskje kan du redusere utgiftene til klær eller spise ute sjeldnere.

 

Øk inntektene dine

Hvis det er vanskelig å spare nok penger ved å kutte utgifter alene, kan det være lurt å se på muligheten for å øke inntektene. Ta på deg ekstravakter, finn en helgejobb eller selg ting du ikke bruker.

 

Artikkelen fortsetter under bildet

Hvor bør jeg spare egenkapital?

Er du under 34 år? Da bør du starte med Boligsparing for ungdom (BSU). BSU gir deg bankens beste rente og skattefordeler. Du kan spare inntil 27.500 kroner per år og få 10 % i skattefradrag, altså 2.750 kroner per år. Pengene på BSU-kontoen er øremerket boligkjøp, så du kan ikke bruke dem til noe annet.

Les mer om BSU

 

Sparing i fond eller på sparekonto

Når du har fylt opp BSU-kontoen, kan du fortsette sparingen i fond eller på en sparekonto. Fondssparing passer best hvis du har en lengre sparehorisont (3-5 år), mens sparekonto er tryggere hvis du planlegger å kjøpe bolig innen kort tid.

Nå er det enklere enn noen gang å starte sparing i fond! For at du enkelt skal komme i gang med fondssparing har vi satt sammen ferdige fondspakker.

Les mer: Våre fondspakker

 

Ta en prat med banken

Sparing til bolig kan virke komplisert, men du trenger ikke gjøre det alene. Vi oppfordrer deg til å ta en uforpliktende samtale med banken tidlig i spareprosessen.

Vi kan hjelpe deg med å lage en plan og gi deg skreddersydde råd tilpasset din økonomiske situasjon.

 

Lykke til med sparingen!

 

Priseksempel - BLU innenfor 80% av markedsverdi:  Nom. rente 5,59%. Eff. rente 5,80%.  Annuitetslån kr. 2,5 millioner o/25 år. Total kostnad kr. 4.672 .397.