Sjekk skattemeldingen - du kan faktisk spare tusenvis av kroner!

Vær detektiv på skattemeldingen din, på den måten kan du spare mer enn du tror!

Når vinteren gradvis slipper taket og varmen sniker seg på, markeres vårens ankomst tydelig av den årlige utsendelsen av skattemeldingene fra Skatteetaten. Fra nord til sør i landet logger nordmenn seg inn på nettportalen for å raskt få oversikt over om de har en skattefordel eller et beløp å betale.

Men visste du at med litt detektivarbeid kan det være mulig å spare tusenvis av kroner?

 

Skattemeldingen er forhåndsutfylt, ikke ferdigutfylt

Dette er noe av det viktigste å huske, og her gjør mange feil. Om du ikke engang åpner den, betyr det at du samtykker. Tidligere, da det ble kalt selvangivelsen, var det et komplisert dokument som inneholdt side opp og side ned av tabeller og tall. Dette kunne være forvirrende for de fleste.

Heldigvis har Skatteetaten tatt grep, og de siste årene har skattemeldingen blitt enklere og enklere å forstå. Men det kan lønne seg å ikke bare se det siste tallet - og enten bestille sydenferie eller starte med å sjekke sparekontoen for midler. For det kan nemlig hende at det har skjedd en glipp, og da kan det være greit å sjekke at alt er på stell.   

Fradrag er en måte å redusere skatten du må betale, ved å trekke fra utgifter du har hatt i løpet av året. Det er mange forskjellige typer fradrag som kan hjelpe deg med å redusere skatten din, og det kan være lurt å være oppmerksom på når du går gjennom skattemeldingen.

 

 

Rentefradrag

Her kan du sammenligne de opplysningene du har fått i diverse årsoppgaver, for å være sikker på at alt stemmer. Bruk gjerne Skatteetatens fradragsveileder. 

Foreldrefradrag

Du har krav på foreldrefradrag om du har barn under 12 år i barnehage, skolefritidsordning eller hos dagmamma. Dette er informasjon som skal være ferdig utfylt i skattemeldingen, men det kan være lurt å ta en ekstra kikk på dette for å sjekke at informasjonen er korrekt innført. 

Reisefradrag

Hvis du har hatt utgifter til reise til og fra jobben, kan du ha rett til fradrag på disse utgiftene. Dette inkluderer blant annet utgifter til kollektivtransport eller bil, og kan være en betydelig besparelse på skatten din. 

Fagforeningskontingent og yrkesfaglige utgifter

Hvis du er medlem av en fagforening eller har hatt utgifter til yrkesfaglige kurs eller seminarer, kan du ha rett til fradrag på disse utgiftene. Dette kan også inkludere utgifter til arbeidsklær og verktøy.

Gaver til veldedige organisasjoner

Hvis du har gitt gaver til veldedige organisasjoner i løpet av året, kan du ha rett til fradrag på disse utgiftene. Dette kan være alt fra pengegaver til donering av klær eller matvarer.

 

Dette er nytt i 2024

Fra nå avdeles lån og renter likt mellom medlåntakere i skattemeldingen, i motsetning til tidligere hvor hovedlåntakeren hadde alt på sin skattemelding. Hvis du og din samboer eksempelvis deler boliglånet, vil dere nå ha 50 prosent hver av lån og renter på deres skattemeldinger. Endringer kan gjøres individuelt, men begge må justere prosentandelen slik at det totalt blir 100 prosent.

Dette påvirker spesielt foreldre som har hjulpet barna med boligkjøp, og som dermed kan være medlåntakere. Hvis foreldrene ikke ønsker å inkludere lånet i sin skattemelding, kan de sette sin andel til 0 prosent, og barnet må øke sin til 100 prosent for å sikre at totalen er 100 prosent.

(Kilde: Skatteetaten)

 

Frist for å gjøre endringer

Husk at fristen for å gjøre endringer på din skattemelding er 30. april.

 

Vær obs på svindelforsøk!

Svindelforsøk dukker oftere og oftere opp, og de som driver med det utvikler stadig nye og sleipe metoder for å få tak i pengene dine. Det er spesielt i perioder hvor slik som skattemeldingen dukker opp, at svindlerne kan være ekstra aktive. Så her gjelder det å være ekstra årvåken på hvordan du blir kontaktet. Husk at banken aldri vil be deg om å oppgi innloggingsinformasjon eller BankID. 

Om du mistenker at du har blitt utsatt for svindel, er det eksepsjonelt viktig at du kontakter banken din så fort som mulig!

I SMSen eller e-posten fra Skatteetaten blir du bedt om å logge inn på deres nettside. Dersom du derimot mottar en melding hvor du blir bedt om å trykke på en link, er denne ikke ekte.