En krevende tid i vente for landbruksnæringen

Økte kostnader og lavere inntekter gjør at flere i landbruksnæringen vil merke til en tøffere tid økonomisk.

 

Lavere etterspørsel og økende renteutgifter

Landbruksnæringen går en tøffere tid i møte og flere faktorer er med på å påvirke dette.

- Vi ser at det er flere faktorer som påvirker: Lavere etterspørsel etter storfekjøtt med synkende priser, økende renteutgifter og en stor prisøkning i innsatsfaktorer som maskiner og for. Dette merkes godt, sier Kim Olsen Stokke, leder bedriftsmarked Selbu Sparebank.

Artikkelen fortsetter under bildet

Foto: Kim Olsen Stokke, leder bedriftsmarked i Selbu Sparebank

Nå må man prioritere i større grad

Det første tegnet man ser er at bønder må i større grad prioritere hva som skal betales først og sist.

- Landbrukskundene er gode betalere og det er sjelden utfordringer i forhold til dette. Regningene blir betalt, men de blir betalt noe senere enn vanlig. Investeringstakten går ned på maskiner og utstyr, noe som er riktig for så vidt. Det fører til økte vedlikeholdskostnader, som regel blir dette tatt over drift, sier Olsen Stokke.

 

«Hva betyr dette for meg og min drift?»

Det er viktig at bøndene setter seg inn i hvordan dette vil påvirke seg selv og sin drift.

Hva skjer dersom renteutgiftene øker med ytterligere 5000 pr måned? Hva skjer dersom prisen på solgt vare reduseres ytterligere? Hva med privatforbruket mitt, ferie og fritid?

- Det finnes ingen fasitsvar her, men virkningene for helheten må den enkelte se på. Det kan vi i banken hjelpe med, opplyser lederen for bedriftsmarked.

 

Bruk banken som en sparringspartner

- Den enkelte selv kjenner på trykket fra omgivelsene. Det beste er å ta kontakt med banken før bekymringene setter seg permanent og før en får problemer med å betale for seg. 

Kim Olsen Stokke avslutter med å fortelle at dersom man lurer på når man burde kontakte banken, er svaret: Tidlig nok, enkelt forklart.