Depositumskontoen kan faktisk være en investering

Det er på tide å flytte hjemmefra. Du skal kanskje flytte til en ny by for å studere, eller så skal du rett og slett ikke bo i barndomshjemmet lengre. Uansett må du finne deg et nytt sted å bo.

 

Om du ikke er ute etter å kjøpe, er det å leie en leilighet den vanligste løsningen. Når du da har funnet den perfekte leiligheten, skrevet under på kontrakt og er klar til å flytte inn, får du beskjed om å sette inn en relativ stor sum på en depositumskonto. Men hva er det? 

 

Hva er egentlig en depositum? 

Depositum er et pengebeløp som settes som forsikring for huseieren. Dette kan være manglende husleie eller skader på boligen som gjør at huseieren har en trygghet i at vedkommende ikke taper penger på å leie ut boligen sin. 

Det finnes forskjellige størrelser på depositum, som å avtales mellom partene, det vanligste er mellom tre og seks måneders husleie. Sistnevnte er maksimum.

 

Hva er forskjellen på en depositumskonto og en vanlig konto? 

Etter å ha skrevet kontrakt, går du sammen med huseier og oppretter en depositumskonto. Denne skal være i ditt - altså i leietakers navn - men dere disponerer den begge to.

Opprettelsen av en slik konto, skal i sin helhet betales av utleier. 

Dette er en sperret konto, som hverken du eller huseier har mulighet til å benytte seg av. 

Når leieforholdet er ferdig, skal depositumskontoen avsluttes og beløpet i sin helhet betales tilbake. Om alt er i orden i boligen og du har betalt husleien din, selvsagt. I så tilfelle kan huseier med din skriftlige samtykke ta ut summen som mangler. Om det ikke er enighet rundt dette, vil saken gå til Forliksrådet eller Namsmannen.

 

Artikkelen fortsetter under bildet
Bilde: Illustrasjonsbilde av student på flyttefot

 

Hvordan kan depositumskonto kan være en investering? 

Som nevnt tidligere, er et depositum opp til flere måneders husleie - altså en anseelig sum. Denne summen skal stå på en konto over tid i en finansinstitusjon med vanlige rentevilkår i Norge. Det vil da naturlig nok bety at det vil gå renter på denne summen. Disse rentene har du i helhet krav på. Derfor kan du etter leieforholdet sitte igjen med et beløp som har vokst med renter over tid. 

Så la oss si at du har leid en bolig over en periode på fem år; depositumsbeløpet ditt vil ha vokst ut fra de gjeldende rentebetingelser, og om du da i tillegg er i prosess med å gå fra å leie til å eie, vil dette beløpet kunne hjelpe godt til på egenandelen til et boliglån. På den måten kan en depositumskonto fungere som en vellykket investering. 

 

Ikke penger til depositum?

Om du ikke har muligheten til å betale depositumet til en bolig, finnes det også en annen løsning. Det er noe som heter depositumsgaranti. Det vil si at en tredjepart går inn som din garantist på hele depositumet. Det vanligste er at dette er et forsikringsselskap. Der må du betale inn en mindre sum - mellom 3-5 000 norske kroner, og på denne måten blir ditt beløp blir garantert av selskapet. I et slikt tilfelle vil ikke ditt innskuddsbeløp bli tilbakebetalt.