Slik handler du smart og trygt på Black Friday

Det amerikanske shoppingfenomenet Black Friday står for tur også her i landet. Dette blir det tolvte året på rad vi nordmenn introduseres til et hav av salg som blir større og bedre for hvert år. 

Den store handledagen betyr at du kan spare masse penger på ting du trenger. Samtidig finnes det noen handlefeller du bør unngå.

 

 

Større trygghet med kredittkort

For å være sikker på at handelen gjennomføres trygt, anbefaler vi at du bruker et kredittkort. Da begrenser du din egen risiko og eventuelle tap. Skulle du være så uheldig å bli svindlet er det kredittselskapet eller banken sine penger som blir stjålet, og ikke dine egne.  En annen fordel ved å handle med kredittkort er at du slipper å sperre bankkortet som er tilknyttet brukskontoen din hvis uhellet først har skjedd.

Les mer om kredittkort

Priseksempel ved utsatt betaling: Eff. rente 25,11 %, v/15.000,- o/12 mnd. Kostnad 1.563,68 kr. Totalt 16.563,68 kr.

 

Hva med andre betalingsløsninger?

Å bruke kredittkort er gebyrfritt. Og avhengig av hvilken bank du har, har kredittkortet rentefri betalingsutsettelse på inntil et visst antall dager. Dette er spesifisert av kredittselskapet, men pleier å være rundt 30-45 dager.

En annen betalingsløsning som fungerer på lik måte som kredittkort når du handler på nett, er Klarna. Med Klarna får du rentefri betalingsutsettelse i opp til 30 dager. Du kan også velge å gjennomføre kjøp med nedbetalingsplan, men det anbefaler vi ikke da det kommer påløpte renter. 

Når du handler med Klarna får du dessuten kjøperbeskyttelse. Med kjøperbeskyttelse får du støtte om du må innlede en tvist med en forhandler hvis det er problemer med et kjøp du har gjort via Klarna. 

Stadig flere nettbutikker og leverandører lar deg også betale med Vipps. I Vipps-appen kan du legge til opp til ni ulike betalingskilder, så lenge en av dem tilhører en bankkonto i en norsk bank. Det vil si at du kan ha dine debet og kredittkort fra norske utstedere i appen, og de fungerer på akkurat samme måte som de fysiske versjonene av kortene dine. Har du kun kortet fra brukskontoen din i Vipps, kan det være en idé å legge inn kredittkortet også.

Les mer om Vipps

Uansett om du betaler med kredittkort eller Klarna - husk å betale kredittkort fakturaen til forfall slik at du slipper å betale renter. 

 

PS! Angrerett gjelder bare på nett

Foretrekker du å handle fysisk er det greit å være obs på at butikker ikke er underlagt lovverket om angrerett. Det er opp til butikkene selv å sette sine egne betingelser, og i de aller fleste tilfeller vil du kun kunne bytte varen eller få en tilgodelapp på det du har kjøpt. Netthandel har derimot angrerett i 14 dager. Dette er fordi du ikke har mulighet til å sjekke eller prøve varen før du kjøper den.

 

Unngå nettsvindel på Black Friday: en check-list

  • Er salget for godt til å være sant, så er det mest sannsynlig også det.
  • Det er ulovlig å sette opp priser i forkant av Black Friday, for så å sette det ned til vanlig pris igjen på handledagen. Sjekk gjerne prisjakt.no før du handler. Her kan du sammenligne prisene.
  • Er nettsiden troverdig? Sjekk at nettstedet opplyser fysisk adresse, organisasjonsnummer, kontaktinformasjon, returrett osv.
  • Sjekk også om nettsiden har vilkår som lar deg avbestille når du handler utenfor EU/EØS.
  • Vær oppmerksom på at svindelsider også kan vise annonser på sosiale medier som Facebook og Instagram.
  • Ikke betal for varene på forhånd – bruk kredittkort eller betalingsutsettelse
  • Ikke klikk deg inn på lenker du mottar på epost eller SMS – besøk heller nettsiden ved å skrive webadressen i din nettleser.
  • Hos Forbrukertilsynet kan du få oversikt over falske nettsteder. Merk at denne listen ikke er fullstendig.