Lommepenger til barna

Å få lommepenger som barn er ofte det første møtet med personlig økonomi for barna. Det er stas å få utbetalt sin første type lønn, som man selv kan råde over og bruke på hva man ønsker.

Praksisen på hva som skal til for å få utbetalt lommepenger av sine foresatte og hvor ofte utbetalingen skjer er forskjellig. Noen barn har faste oppgaver og gjøremål i hjemmet, andre får penger uten at det kreves noe gjort. Noen får utbetalt penger hver uke, andre kjører et utbetalingssystem som minner mer om lønn med utbetaling en gang i måneden. 

 

Barnas første møte med personlig økonomi

Personlig økonomi starter man med fra ung alder. Selv om barna ikke har ansvar for regninger, betaling av lån og ukeshandelen på Kiwi, skjønner barna tidlig at penger har verdi i samfunnet. 

Kanskje har de fått småpenger til å kjøpe is på butikken, eller de har fått penger til bursdagen sin som de kan kjøpe en leke de har ønsket seg lenge.

- Lommepenger er en gylden mulighet til å lære barna opp personlig økonomi. I dag får barna eget kort og ved å få en sum på konto kan barna få enkel opplæring i fornuftig kortbruk. Er det tomt på konto, så kan de heller ikke kjøpe mer, sier rådgiver Kjersti Terese Simmons.


Bilde: Kjersti Terese Simmons, kunderådgiver i Selbu Sparebank

 

- I tillegg er det en sikkerhet i dette, hvis kortet går tapt, er ikke pengene borte. Fint å ha med på cup for eksempel. Fremtiden er ikke i kontanter, så barn må lære seg å håndtere en app og kort før den tradisjonelle krona, fortsetter Simmons.

Les mer om bankkort for barn

 

Lommepenger og gjøremål

Det er kun fire av ti barn som må gjøre oppgaver eller gjøremål hjemme for å få utbetalt lommepenger. 

Gjøremålene kan være mye forskjellig: rydde soverom, ta ut av oppvaskmaskinen, hente posten eller passe småsøsken er eksempler på hva ulike oppgaver kan innebære.

For mange foreldre kan det være fornuftig å sette opp en liste hvor barna selv kan krysse av hvilke oppgaver som er gjort og hva som mangler for å få utbetalt lommepengene.

 

Flest barn mellom 12-15 år

Jo eldre barna blir, jo færre barn får utbetalt lommepenger. Blant de yngste barna i alderen 8-11 år får 64% utbetalt ukeslønn.

Det er barna mellom 12-15 år som troner lommepenger-andelen, hvor 70% får utbetalt lommepenger. De eldste barna mellom 15-18 år får ca. halvparten utbetalt lommepenger.

 

Men hvor mye får barna utbetalt i lommepenger?

Jo eldre barna blir, jo større beløp får de utbetalt. En undersøkelse av Ipsos fra 2017 viser et gjennomsnitt av hva barna får utbetalt i måneden basert på alder:

  • 8-11 år: 270 kroner
  • 12-15 år: 544 kroner
  • 16-19 år: 1.118 kroner