Uro i aksjemarkedet og forventninger fremover

Ole Kristian Valstad, Fagansvarlig for sparing og plassering i Selbu Sparebank, forteller hvilke forventninger han har til aksjemarkedet slik det ser ut nå.

Den første måneden i 2022 har gjort at aksjemarkedet har hatt en nedgang. Dette grunnes både i forventninger om økt styringsrente og at det har vært høy inflasjon på kort tid.  Ettervirkninger av korona har blant annet ført til logistikk og produksjonsutfordringer noe som har vært med på å bidra til en høyere prisvekst.

 

Økt inflasjon kan føre til renteheving

I 2022 vil inflasjon (prisvekst) bli spennende å følge med på. Kommer inflasjonen til å avta noe eller vil prisveksten øke ytterligere?

- Dersom prisveksten øker ytterligere kan dette føre til flere rentehevinger enn varslet, og det vil videre påvirke aksjemarkedet, sier Valstad.

 

Ole Kristian Valstad i Selbu Sparebank 
Bilde: Ole Kristian Valstad, Fagansvarlig for sparing og plassering i Selbu Sparebank

 

Covid-19 preger fortsatt økonomien

Usikkerheten rundt pandemien preget fortsatt økonomien. Like før jul kom en rekke strengere tiltak, som igjen fører til usikkerhet.

- Det positive er at flere land varslet at de fjerner flere av sine strengere tiltak. Danmark har blant annet varslet at alle koronarestriksjoner oppheves fra 31.januar, forteller Valstad.

 

Geopolitisk uro

Verden følger med på uroen som har oppstått mellom Ukraina og Russland. Ved grensen til Ukraina og Krimhalvøya har Russland rustet opp. NATO og USA har advart Russland mot å gjøre nye framstøt mot Ukraina.

- Uroen kan skape til dels økt frykt i markedet, forklarer Ole Kristian.

 

Graf som viser utvikling av aksjemarkedet
Bilde: Med sparing på Oslo Børs ville man de siste 40 årene opplevd flere store fall. Mange selskaper har gått konkurs, men med sparing i fond eier du litt av mange selskaper og slik en andel av samfunnets verdiskapning. Dermed har historien vist at fall har bydd på muligheter. Markedsfall har også en tendens til å være raskere enn oppgangsperiodene. I snitt har Oslo Børs gitt over 12% årlig siden begynnelsen på 80-tallet. (hentet fra: Norne.no)

 

- Vær tålmodig!

«Bekymring tar ikke bort morgendagens problemer. Det tar bort dagens fred»

- Det viser seg at mennesket er dårlig til å forutsi morgendagen, men på lengre sikt så går verden videre. Vi tror at dette også er tilfellet denne gangen. Aksjemarkedet har sine svingninger, og da lønner det seg å ha is i magen. Historisk så har det vist seg at det å tenke langsiktig, har vært en god strategi, beroliger Valstad.

 

 

Er du bekymret for fondene dine?

Ta kontakt med en av våre rådgivere for en uforpliktende prat om sparing!