Hva er dine økonomiske nyttårsforsett?

Som privatperson kan det være vanskelig å holde oversikt over økonomien og å vite hvilke grep du bør ta for å forbedre den. Det finnes imidlertid flere enkle trinn du kan ta for å få bedre kontroll over økonomien og gi deg selv litt mer spillerom med lommeboken.

Her kommer en guide på hvordan du, med små steg, kan forbedre privatøkonomien din. 

 

Lag et budsjett 

Det første trinnet er å lage et budsjett. Dette innebærer å gå gjennom alle inntekter og utgifter for å se hvor pengene dine går. Dette kan hjelpe deg med å identifisere unødvendige utgifter og finne områder der du kan kutte ned. Dette er den enkleste måten å få oversikt på.

Reduser kortsiktig gjeld

Du kan også spare penger ved å redusere gjelden din. Dette kan gjøres ved å fokusere på betaling av kredittkortgjeld eller lån med høye renter først, samt å unngå å ta opp nye lån. Det forsvinner mye penger ut i renter og gebyrer på slike lån.  

Fast månedlig sparing 

En smart måte å spare på, er ved å sette opp faste månedlige overføringer. Dette kan gjøres ved å sette av et valgfritt fast beløp hver måned til sparekontoen eller andre opprettede kontoer. Om du for eksempel skal spare til ferie eller oppussing, er det en smart måte å gjøre den utgiften mindre når den kommer. Dette fører oss til…

Bufferkonto

Det å ha en god bufferkonto, gjør at om uhellet er ute, om så vaskemaskinen tar kvelden, eller badet helt plutselig må pusses opp, kan du bruke oppsparte penger i stedet for dyre kredittlån. 

Øke inntekter 

Lettere sagt enn gjort. Dette kan gjøres ved lønnsforhandlinger på nåværende jobb, eller finne seg en annen bedre betalt jobb. Finnes det en måte å spe på inntekten din med ekstrajobb eller hobby du er flink til? 

Forsikre deg at du har gode forsikringer 

Til slutt, bør du sørge for å ha en god forsikring. Dette kan inkludere en livsforsikring, en sykeforsikring og en ulykkesforsikring. Dette kan hjelpe deg med å beskytte økonomien din mot uforutsette hendelser.

Les mer om livsforsikring

 

Det er viktig å huske på at det kan ta tid å forbedre privatøkonomien, men ved å ta disse trinnene vil du kunne se forbedringer over tid. Det er også viktig å fortsette å overvåke økonomien og justere budsjettet ditt etter behov. En økonomisk rådgiver kan være til stor hjelp for å komme i gang med å forbedre din økonomi. Kontakt oss gjerne for en prat.