Slik lager du budsjett for julestria

Det anslås at vi nordmenn bruker i snitt 12 000 kr på julehandelen, i følge Virke. Mesteparten av dette går til å kjøpe julegaver, men det skal også handles inn til både mat og julepynt. Uten et budsjett med en klar plan for hvor mye du skal bruke i julestria er det fort gjort å gå litt over styr med julehandelen.

 

Julebudsjett

Du er nok ikke alene hvis du tidligere har gått på en liten smell i jula og endt opp med å bruke mer enn du så for deg. Vi gir deg noen tips til hvordan du kan sette opp et julebudsjett, slik at du (forhåpentligvis) slipper å havne i minus på konto. 

Et julebudsjett bør bestå av alle de ekstrautgiften julen kommer med. Før julestresset tar over, er det lurt å finne ut av akkurat hvor mye du skal sette av til hver utgiftspost. Da unngår du impulskjøp av mat, pynt eller gaver. Et typisk julebudsjett kan inneholde disse postene: 

 

  • Julemat
  • Gaver
  • Pynt
  • Aktiviteter og arrangementer (for eksempel julebord)
  • Transport og reisekostnader

 

Julegaver

Den største posten, og der det må allokeres mest penger, er naturligvis julegaver. For julegaver er det lurt å sette opp en gaveliste med oversikt over hvem du skal kjøpe gaver til, og hvor mye du kan ta deg råd til å bruke på hver enkelt. 

Det er forskjellig fra person til person hvor mange man skal gi gaver til, så det vil alltid være noen som har mer eller mindre plass i budsjettet sitt til andre. En god idé er å bli enige om et beløp med alle du gir gaver til, slik at alle holder seg innenfor et visst budsjett. 

Ikke glem transport

Opp i alt det julerelaterte, er det lett å glemme at transportutgiftene som regel også øker i jula. Du skal kanskje hjem å feire jul med foreldrene dine, eller kanskje du skal feire med din kjære sin familie på Østlandet. Uansett om reisen er lang, eller om det gjelder kortere taxiturer hjem fra julens arrangementer med jobb og venner, sørg for å få dette med i budsjettet. 

 

Julemat

Hva er vel julen uten julemat? Denne posten er også en av de største i budsjettet. Spesielt stor blir den hvis det er du som står som vert i år. Herunder går også drikke. Og ikke minst – kaker, dessert og annet julegodt. 

 

Ikke glem...

...at julen varer i hvert fall helt til nyttår. Man får halv skatt enten i november eller desember. Et målrettet tiltak fra myndighetene for at det skal være mulig å dekke alle utgiftene i denne perioden. Men regner du ikke med både romjulen og nyttårsfesten i budsjettet kan det fort blir trangt. 

 

Begynn planleggingen tidlig

Et tips for det nye året er å begynne å spare tidlig. Opprett en julekonto, vi anbefaler høyrentekonto så du får mest ut av pengene, og spar litt gjennom hele året. Et par hundrelapper i måneden kan raskt bli til noen tusen kroner ekstra til juletiden. 

Nå som du har god kontroll på jul og nyttår, ønsker vi deg en fin og stressfri feiring og et godt nytt år! Hilsen alle oss i Selbu Sparebank.